STŘÍBRO Z MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE V BRNĚ

DO SBÍRKY ČAKOVICKÉ GASTRONOMICKÉ ŠKOLY PŘIBYLO DALŠÍ STŘÍBRO Z MEZINÁRODNÍ GASTRONOMICKÉ SOUTĚŽE

 

Ve dnech 19. 1. – 21. 1. 2017 se uskutečnil 23. ročník prestižní mezinárodní soutěže studentů odborných gastronomických škol v oboru cukrář, kuchař a číšník – Gastro Junior Brno – Bidvest cup 2017. Čakovická gastronomická škola se na tento veliký gastronomický svátek nominovala tak, že se její žáci v průběhu minulého kalendářního roku umístili na předních místech v nominačních gastronomických soutěžích (např. Olima Cup 2016 Olomouc, Český kapr 2016, Lázeňský pohárek 2016).

Na 23. ročníku Gastro junior Brno reprezentoval školu v kategorii kuchař žák 2. ročníku oboru středního vzdělávání s výučním listem Lukáš Kuřil pod vedením učitele odborného výcviku Roberta Baráka. Soutěž probíhá již třetí rok podle mezinárodně uznávaných pravidel, kdy si soutěžící vylosují „black box“ se základními surovinami, z nichž během 20 minut musí sestavit pokrm, na jehož vlastní přípravu mají 45 minut. Reprezentant čakovické gastronomické školy z vylosovaných surovin sestavil velice zajímavý pokrm:

„Jehněčí kotletky s omáčkou z červeného vína, smažené koule s parmezánem, pistáciemi a smetanou, zeleninová variace s pistáciemi, šťouchané bramborové noky se slaninou, bylinkový olej s rozmarýnem“.

Slavnostní vyhlášení soutěže proběhlo v sobotu 21. 1. 2017 odpoledne ve velkém sále hotelu Voroněž. Z rukou špiček české gastronomie v čele s Bc. Miroslavem Kubecem prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů ČR obdržel Lukáš Kuřil – žák čakovické gastronomické školy – stříbrnou medaili.

Lákáš se tak stal pokračovatelem svých starších spolužáků, kteří se v minulých letech na této prestižní mezinárodní soutěži umístili na předních místech, svým vystoupením dokázal, že v Čakovicích vyrůstají opravdoví kuchařští odborníci.

Lukášovi a jeho trenérovi, panu Barákovi, právem náleží velké gratulace a přání mnoha úspěchů v dalších kuchařských kláních.