Naši žáci na veletrhu v Basileji

Světový gastronomický veletrh IGEHO  Basilej 18. – 22.11.2017 (Švýcarsko)

Ve dnech 19. – 22.11.2017 se vybraní žáci naší školy spolu s pedagogy zúčastnili odborného zájezdu na světový gastronomický veletrh pořádaný ve švýcarské Basileji. Zájezd se uskutečnil díky nadačnímu  fondu  „Cesta ke vzdělání“ ve spolupráci s ředitelkou SOŠ a SOU Praha- Čakovice Mgr, Věrou Novákovou.. Žáci tím byli odměněni za vzornou reprezentaci  na říjnové mezinárodní gastronomické soutěži středních gastronomických škol pořádané v Bratislavě, kde se naše škola umístila mezi ostatními na prvním místě.

Výstava probíhala v supermoderní výstavní třípodlažní hale Neue Messe Basel postavené v roce 2013, jejíž výstavba stála 400 miliónů švýcarských franků .

Na výstavní ploše 120 000 m2 vystavovaly nejpřednější světové gastronomické,  potravinářské i strojírenské společnosti  kde  prezentovaly své výrobky, které by v moderní gastronomii neměly chybět v žádném moderním hotelu, restauraci či jiném gastronomickém provozu.

Žáci měli možnost vidět současné trendy vybavení provozoven nábytkem, restauračním inventářem (z porcelánu, skla, plastických hmot a dřeva) a dalším nejrozmanitějším hotelovým a restauračním mobiliářem. Žáci  se také velmi zajímali o moderní vybavení kuchyní stroji a zařízeními, které dnes práci kuchařů  velmi usnadňují.

Velký prostor byl na výstavě věnován též nápojům. Vystavovatelé seznamovali návštěvníky s novinkami při přípravě kávy a teplých nápojů, řada stánků byla zaměřena na prezentaci vín, piva, lihovin,  nealkoholických nápojů a nového trendu molekulární myologie.

Největší zájem však měli naši žáci o prezentaci práce nejpřednějších světových kuchařů u  kterých měli možnost  často degustovat a posuzovat nové zajímavé kuchařské výrobky.

Věříme že tento zájezd pomohl žákům se orientovat  v novém, velmi moderním pohledu na novinky v oboru, který si vybrali pro své budoucí povolání.

Závěrečné odpoledne zájezdu žáci  podnikli výlet  k Rýnským vodopádům. Vodopády se nacházejí u městečka Schaffhausen a jsou největšími evropskými vodopády, co se týče průtoku vody za sekundu.

Ing. Jan Rezek

Zástupce ředitele pro PV

SOŠ a SOU Praha – Čakovice