Vařte s námi


Zeleninový salát s lososem – 4 porce

Suroviny:
Losos  300g
Paprika  200g
Rajče  100g
Rukola  40g
Žampiony 100g
Olivový olej 50g
Sůl  3g
Česnek  6g

Postup:
Lososa nakrájíme na menší kostičky, osolíme a ogrilujeme na pánvi na části olivového oleje, přidáme na plátky nakrájené žampiony a necháme vychladnout.
Nakrájíme na menší kousky opláchnuté papriky, rajčata, přidáme rukolu, lososa a žampiony, promícháme, přidáme česnek a přelijeme zbylou dávkou olivového oleje. Vhodným doplňkem je celozrnné pečivo.

Doporučený nápoj:
Růžová a bílá vína


Plněné králičí hřbety s brokolicovým pyré

Suroviny:
300 g králičího hřbetu
250 g italské pancetty
100 ml olivového oleje
200g kuřecí fáš
snítka tymiánu

Na jarní salát:
1 šalotku
200 g jarní zeleniny (baby mrkev, cuketa, květák, hrášek, křen)
přepuštěné máslo
sůl

Na pyré:
120 g brokolice
500g bramborové kaše s mlékem
sůl

Králičí hřbety očistíme, osolíme a opepříme. Na prkénko naskládáme asi 4 plátky pancetty, na ně položíme králičí maso, potřeme lehce kuřecí fáší a zabalíme do závitku. Stejně postupujeme se zbylým masem. Hotové závitky dáme do vakuovacího sáčku, přilijeme olivový olej a přidáme tymián.
Sáček uzavřeme pomocí vakuovacího přístroje, poté sáčky vložíme do tzv. vaničky na sue vie, kde lze vodní lázeň dlouhodobě udržovat na požadované teplotě. Nastavíme na 64,2 ºC a ve vodní lázni necháme balíčky 28 minut ležet. Pak závitky vyjmeme a po obou stranách na oleji krátce orestujeme.
Připravíme si salát – jarní zeleninu očistíme, podle potřeby pokrájíme, postupně ji blanšírujeme a potom na rozpuštěném másle dozlatova orestujeme. Dochutíme solí. Brokolici blanšírujeme v osolené vodě, rychle ji ochladíme, aby si zachovala svěží barvu, a rozmixujeme. Do připravené bramborové kaše vmícháme rozmixovanou brokolici. Dochutíme solí.

 

 


Panenka na pepři s těstovinou a hráškem

Suroviny (4 porce):
vepřové maso 500 gramů (panenka)
těstoviny 400 gramů (čerstvé, fettuccine (široké nudle)
hrášek 400 gramů (mladý (čerstvý nebo mražený)
máslo 100 gramů
cibulka jarní 2 kusy
olej 2 lžíce
olej olivový 2 lžíce
šafrán 1/2 gramů (mletý)
cukr
pepř (mletý)
sůl

Postup:
Vepřovou panenku zbavíme blanek, opepříme ji, osolíme, potřeme stolním olejem a necháme asi 30 minut odležet.Pak ji ze všech stran opečeme dozlatova na teflonové pánvi, zakryjeme pokličkou, odstavíme z ohně a necháme 5 minut stát. Hotové maso nakrájíme na kolečka a udržujeme v teple. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, do které jsme přidali šafrán. Cibulku nakrájíme nadrobno a zesklovatíme ji za stálého míchání na rozehřátém másle. Přidáme hrášek, promícháme a společně podusíme pod pokličkou 2 minuty. Na závěr hrášek dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
Uvařené těstoviny scedíme a pokapeme olivovým olejem. Hrášek rozdělíme na čtyři předehřáté talíře. Těstoviny pomocí vidličky stočíme do závitků a rozložíme je na hrášek.
Každou porci opatrně doplníme několika plátky opečené panenky a ihned podáváme.

Vhodná vína:
růžová a bílá vína

 

 


Teplý salát z červené pšenice

Suroviny (4 porce):
300g      pšenice červená
20g       olivový olej
100g      cibule
20g       česnek
2g        kmín
200g      paprika červená
50g       sušené meruňky
100g      pomeranč
sůl
pepř
30g       slunečnicová semínka
50g       cibulová nať

Příprava:
Červenou pšenici uvařte dle základního receptu v poměru 1:2 (pšenice: voda) asi 60 – 70 minut doměkka. Předem si orestujte slunečnicová semínka na suché pánvi. Zpěňte cibuli nakrájenou na kolečka, dokud lehce nezhnědne. Přidejte vymačkaný česnek a kmín a míchejte cca 1 minutu. Potom přidejte červenou papriku a míchejte. Přidejte pomeranč, sůl a pepř dle chuti a následně vmíchejte uvařenou pšenici. Na závěr přidejte meruňky a přilijte cca 0,5 šálku vody a všechno poduste. Hotový pokrm servírujte teplý a posypaná zelenou cibulkou a slunečnicovými semínky.

 

 


Kuřecí stehna se zakysanou smetanou a bylinkami

Suroviny (4 porce):
4 ks kuřecí stehna
400 ml zakysaná smetana
sůl
provensálské bylinky
800g brambory

Postup:
Zakysanou smetanu smícháme se solí a provensálskými bylinkami.
Do této marinády naložíme vykoštěná kuřecí stehna. Nahoru nakrájíme brambory,
které posolíme. Takto pečeme maso s bramborami v horkovzdušné troubě zhruba hodinu
pod poklicí. Po hodině sundáme poklici a dopečeme tak, aby měly brambory zlatavou barvu.

 

 


Kapr v sýrovém těstíčku

Suroviny (4 porce):
1 kg kapra
1-2 dl smetany
5 vajec
150 g tvrdého aromatického sýra-gouda
blaťácké zlato
100 g másla
olej
citronová šťáva
sůl
petržel
mletý bílý pepř

Postup:
Porce kapra pokapeme citronovou šťávou, posypeme posekanou petrželkou
a necháme asi 15 minut odležet. Pak osolíme, opepříme a opečeme z obou
stran na oleji na pánvi, přeložíme do zapékací mísy vymazané máslem,
polijeme smetanou rozšlehanou s vejci, posypeme sýrem a dáme do trouby
zapéct na 20 až 30 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou
kaší.

 

 


Lahmadžun neboli turecká pizza

Suroviny (4 porce):
300g      mouka hladká (prosátá)
50g     jogurt bílý
sůl
voda
300g      mleté maso
2ks         cibule (drobně nakrájená)
1ks         paprika – kozí roh
30g         rajský protlak
30g         paprikový protlak
20g         olej
1ks         rajče (nastrouhané)
10g         petržel nať
3g           paprika páliva
20g         droždí čerstvé

Příprava:
Z mouky, droždí, jogurtu, špetky soli a teplé vody vyrobíme těsto. Při ruční výrobě těsto kyne přibližně hodinu.
Mezitím smícháme náplň – mleté maso, cibuli, petrželku, protlaky, rajče, olej, sůl a koření a velmi dobře propracujeme.
Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme asi na 10 kousků, které rozválíme do kulaté placky, velikosti přibližně talíře.
Válíme do tenka. Placky postupně přesuneme na plech, vyložený pečícím papírem, celé tence potřeme vyrobenou náplní a
vložíme do trouby, rozpálené na 220 stupňů Náplní potíráme až do krajů placky, okraje stejně potom zůstanou vypečené.
Pečeme asi 15 minutt, okraje musí být pěkně růžové, vyjmeme, ozdobíme připravenou zeleninou, pokapeme citronem.

 

 

krepelka


Nadívaná křepelka s medovou  hruškou

Suroviny (4 porce):
křepelka  4ks
divoké koření (pepř, bobkový list, nové koření, jalovec ) 50g
červené víno 300ml
Nádivka:
drůbeží játra 200g
slanina vcelku 100g
veka 150g
mléko 100 ml
máslo 50g
tymián, majoránka, petrželka, sůl 30g
Medové hrušky:
hruška 6ks
máslo 100g
brusinky 100g
med 150ml
medovina 80ml

Postup:
Játra a slaninu nakrájíme na kousky a opečeme v pánvi na másle, ochutíme směsí bylinek, solí a pepřem. Necháme vystydnout a promícháme s vekou navlhčenou v mléce.
2. Křepelky osolíme a naplníme nádivkou. Vložíme do pekáče, přidáme divoké koření, podlijeme vínem a pečeme doměkka, při 160 °C asi 30 minut.
3. Hrušky nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřinec. Opečeme je na másle, zalijeme medem, a zakápneme medovinou, vmícháme brusinky, mírně osolíme a krátce prohřejeme.

Doporučený nápoj:
červená vína

 

cand__t

Candát na hříbkách

Suroviny (4 porce):
800 g candáta
150 g másla
300 g čerstvých hříbků
hladká mouka
pepř
rybí nebo hovězí vývar

Postup:
Osolené porce candáta obalíme v mouce a prudce opečeme na části másla. Plátky hříbků osolíme, opepříme a dusíme na másle do měkka. Na podušené houby dáme opečeného candáta a zbytek másla, mírně podlijeme vývarem a dusíme ještě asi 10 minut. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.

 

 

kozalilek


Závitek z lilku, plněný kozím sýrem

Suroviny (4 porce):
Lilek 2ks
česnek 10g
olivový olej 20g
kozí sýr měkký 150g
sušená rajčata 150g
čerstvá bazalka 20g
sůl 2g
pepř 1g

Postup:
Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Osolíme a necháme odležet. Znovu opláchneme a osušíme. Česnek orestujeme na olivovém oleji, smícháme s kozím sýrem, sušenými rajčaty a sekanou bazalkou. Směs rozdělíme na plátky lilku, zavineme a převážeme. Osolíme, opepříme a grilujeme cca3-5 minut. Hotové závitky dozdobíme lístkem bazalky a podáváme společně s čerstvým pečivem.